Sukcistearín (E446) je viskózna lepkavá kvapalina, ktorá sa používa v potravinárstve ako emulgátor, čiže činidlo, ktoré tvorí alebo konzervuje zmes látok, ktoré sa normálne nemôžu zmiešať, napr. oleje a voda.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E446 – Sukcistearín:
V SR zakázané.
Ide o emulgátor.
Odporúčame.
Výroba E446
Sukcistearín je reakčným produktom anhydridu kyseliny jantárovej, plne hydrogenovaného rastlinného oleja, a propylénglykolu.
Na čo sa používa sukcistearín?
V potravinárstve sukcistearín funguje predovšetkým ako emulgátor, čo znamená, že umožňuje, aby voda a oleje zostali premiešané dohromady a vytvorili emulziu.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E446 niekedy vyskytuje:
- torty
- polevy
- pečivo
Je E446 zdravé?
Sukcistearín nemá žiadne preukázané vedľajšie účinky.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie sukcistearínu ako pridanej potravinárskej látky nie je v EÚ ani napríklad v Austrálii a na Novom Zélande schválené. V USA je povolené, ale už sa skoro nepoužíva.