Čo je sukcistearín (E446) a na čo sa používa?

Sukcistearín (E446) je viskózna lepkavá kvapalina, ktorá sa používa v potravinárstve ako emulgátor, čiže činidlo, ktoré tvorí alebo konzervuje zmes látok, ktoré sa normálne nemôžu zmiešať, napr. oleje a voda.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E446 – Sukcistearín:
V SR zakázané.
Ide o emulgátor.
Odporúčame.

Výroba E446

Sukcistearín je reakčným produktom anhydridu kyseliny jantárovej, plne hydrogenovaného rastlinného oleja, a propylénglykolu.

Na čo sa používa sukcistearín?

V potravinárstve sukcistearín funguje predovšetkým ako emulgátor, čo znamená, že umožňuje, aby voda a oleje zostali premiešané dohromady a vytvorili emulziu.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E446 niekedy vyskytuje:

  • torty
  • polevy
  • pečivo

Je E446 zdravé?

Sukcistearín nemá žiadne preukázané vedľajšie účinky.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie sukcistearínu ako pridanej potravinárskej látky nie je v EÚ ani napríklad v Austrálii a na Novom Zélande schválené. V USA je povolené, ale už sa skoro nepoužíva.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)