Difosforečnany (TSPP), je syntetická zložka, ktorú možno použiť ako regulátor kyslosti, modifikovaný škrob, koagulant v potravinách.
A do kategórie difosforečnanov patria: difosforečnan disodný, difosforečnan trisodný, difosforečnan tetrasodný, difosforečnan didraselný, difosforečnan tetradraselný, difosforečnan divápenatý, dihydrogendifosforečnan vápenatý.
Hlavné dôležité body o E 540 – difosforečnany
-Je to modifikovaný škrob
– Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
– Je vhodný pre deti
– Nie je to bežný alergén – veľké množstvo spôsobuje nedostatok vápnika v tele
– Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E540
Difosforečnany možno vyrobiť neutralizáciou kyseliny fosforečnej hydroxidom sodným s molárnymi pomermi 2:1.
Vzniká biely alebo zrnitý prášok.
Kde sa difosforečnany (E 450) používajú?
Možno ho použiť ako zásadu na úpravu pH v spracovaných potravinách, pudingoch atď.
Tiež dokáže odstrániť prirodzene sa vyskytujúce ióny vápnika z proteínov napríklad v mäse, čo vedie k zlepšeniu textúry.
Však najbežnejším využitím je v zubnej paste a ústnej vode, kde zabraňuje tvorbe zubného kameňa znížením ukladania vápnika a horčíka na zuboch.
Konkrétne potraviny
- Mäsiarsky tanier – farmárska slanina
- Dulano – delikatesná varená šunka
- Chodura – šunkové párky
Je E451 zdravé?
TSPP je všeobecne uznávaný ako bezpečný v maximálnom množstve použitia od 5 000 do 12 000 mg/kg.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho použitie ako modifikovaného škrobu je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.