Polyfosfáty so skratkou SHMP sú bežne používané v mliečnych výrobkoch, údeninách, morských plodoch, spracovanom mäse, zubných pastách a tiež pri úprave vody.
Všeobecne je používaný ako zahusťovadlo a emulgátor .
Hlavné dôležité body o E 452 – polyfosfáty
-Je to emulgátor
– Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
– Je vhodný pre deti
– Nie je to bežný alergén – u citlivých jedincov môže vyvolať alergickú reakciu
– Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E452
SHMP je anorganický polyfosfát, ktorý je možné vyrobiť chemickou syntézou, ktorá môže prebehnúť troma rôznymi spôsobmi.
Zmiešaním chloridu sodného a kyseliny fosforečnej. Zahrievaním orthofosforečnanu sodného za vzniku kyslého pyrofosforečnanu sodného, a potom stálym zahrievaním. Kvapalný hydroxid sodný reaguje s kyselinou fosforečnou a potom sa pridá dusičnan sodný.
Vzniká bezfarebné alebo biele, priehľadné doštičky, granule alebo prášok.
Kde sa používajú polyfosfáty (E 452)?
SHMP je možné použiť v potravinách a nápojoch, úprave vody atď.
Všeobecne sa jedná o multifunkčnú zložku, ktorá môže fungovať ako regulátor PH, emulgátor, modifikovaný škrob alebo zahusťovadlo.
Bežne sa tiež používa s inými fosforečnanmi sodnými pri spracovaní rýb, mäkkýšov a ďalších morských plodov, kde zadržiava vodu a zlepšuje kvalitu mäsa alebo chuť. Navyše ho nájdeme aj ako emulgačná soľ v tavených syroch.
Fosforečnan sa používa v rôznych nápojových produktoch. Predlžuje trvanlivosť, zvýrazňuje chuť a tiež zlepšuje čírosť a zabraňuje zakaleniu, ako napríklad pri ovocných šťavách a sýtených nápojoch. Môže taktiež stabilizovať proteín a zlepšiť chuť v proteínovom nápoji.
Konkrétne potraviny
- Vocielka – morčacia prsná šunka
- Pikok – bravčové párky so syrom
- Tany – šumavský syr
Je E452 zdravé?
Áno, jeho bezpečnosť pri použití ako potravinárske prídavné látky bola schválená úradmi pre kontrolu potravín a liečiv.
Európsky potravinársky úrad odvodil prijateľný denný príjem pre fosfáty vo výške 40 mg/kg telesnej hmotnosti za deň.
Zároveň potvrdil, že fosfáty (vrátane SHMP) majú nízku orálnu toxicitu a neexistujú žiadne obavy ohľadom genotoxicity a karcinogenity. V štúdiách vývojovej toxicity neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho použitie ako modifikovaného škrobu je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.