Beta-cyklodextrín (E459) alebo cykloamyláza funguje v potravinárstve ako emulgátor, nosič a zvýrazňovač chuti. Jedná sa o bielu alebo takmer bielu kryštalickú pevnú látku takmer bez zápachu, mierne sladkej chuti.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E459 – Beta-cyklodextrín:
V SR povolené.
Ide o emulgátor.
Odporúčame 3/5.
Výroba E459
Cyklodextríny sa vyrábajú zo škrobu enzymatickou premenou.
Na čo sa používa beta-cyklodextrín?
V potravinárstve E459 funguje predovšetkým ako emulgátor, čo znamená, že umožňuje, aby voda a oleje zostali premiešané dohromady a vytvorili emulziu a tiež ako zvýrazňovač chuti. Ďalej sa používa v potravinárskom, farmaceutickom, lekárenskom a chemickom priemysle, ale aj v poľnohospodárstve a environmentálnom inžinierstve.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E459 niekedy vyskytuje:
- majonéza
- dezerty
- sladkosti
- raňajkové cereálie
- žuvačky
- želatína
- pudingy
- ochutené kávy a čaje
- tavené syry
- krekry
- práškové nápoje
- čipsy
Je E459 zdravé?
Beta-cyklodextrín nemá žiadne preukázané vedľajšie účinky.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie beta-cyklodextrínu ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ a USA povolené. V Austrálii a na Novom Zélande však nie.