Metylcelulóza je tiež známa pod svojou skratkou ako MC a je to biely alebo slabo žltkastý alebo šedastý zrnitý alebo vláknitý prášok bez zápachu a chuti.
Hlavné dôležité body o E 461 – Metylcelulóza
Nie je to prírodná zložka a vyrába sa synteticky
Je vhodná pre deti
Nie je to bežný alergén , ale u citlivejších jedincov môže spôsobiť žihľavku, dýchacie problémy, opuch tváre, pier, jazyka alebo hrdla
Pri prekročení (min. 26 xa dlhodobo) odporúčanej dennej dávky, nie je vhodná pre tehotné ženy, u ktorých môže zvýšiť pravdepodobnosť materskej úmrtnosti a spomalenie vývoja plodu
Táto zložka je šetrná ku keto, vegánskej, bezlepkovej diéte a bežne sa používa ako náhrada xantánovej gumy v potravinách
Výroba E461
Vyrába sa z celulózy a je možné ju použiť ako zahusťovadlo, emulgátor, spojivo, stabilizátor a želírujúce činidlo v potravinách, zároveň to je aj doplnok vlákniny.
Kde sa metylcelulóza(E 461) používa?
Jej použitie je širokospektrálne. MC je nekalorická nestráviteľná jedlá vláknina a je možné ju použiť v potravinárskom, kozmetickom, farmaceutickom, ale aj inom priemysle.
V potravinárskom priemysle sa používa na želatináciu, lubrikáciu, stabilizáciu emulgáciu a tak ďalej.
V pekárstve poskytuje konzistentnú štruktúru pečiva počas zmrazovania/rozmrazovania, zvyšuje mäkkosť pečiva a tiež predlžuje jeho trvanlivosť.
V cukrárstve môže byť použitý ako lubrikant na zlepšenie textúry krému, ktorý ho urobí krémovejšou, roztierateľnejšou, ale tiež pridáva chuť glazúram, polevám a inému zdobeniu.
Pri mrazených produktoch reguluje tvorbu ľadových kryštálov, poskytuje hladkú textúru.
Konkrétne výrobky
- Albert – Burger Vegano
- Vegafit – vegánsky plátok
- Meggle – krém na varenie
Je E461 zdravé?
Neradíme jej medzi alergény ani zdraviu ohrozujúce látky, iba pri veľkom skonzumovanom množstve môže spôsobiť zažívacie problémy.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Toto činidlo bolo ako v USA, tak v EÚ považované za bezpečné a nevykazuje žiadne zdravie ohrozujúce vedľajšie účinky.