Hydroxypropylcelulóza alebo hydroxypropyléter celulózy sa, ako už prezrádza názov, vyrába z celulózy.
Väčšinou má podobu bieleho alebo mierne žltkastého či sivého prášku bez zápachu a chuti.
Vďaka svojim vlastnostiam má rozmanité použitie nielen v priemysle potravinárskom, ale aj farmaceutickom a kozmetickom.
Hlavné dôležité body o E463 – hydroxypropylcelulóze:
Je to stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa hydroxypropylcelulóza používa?
Hydroxypropylcelulóza sa v potravinárstve používa ako zahusťovadlo, emulgátor a stabilizátor, najmä v priemyselne spracovaných potravinách, napríklad v mliečnych výrobkoch, kde predlžuje dobu ich životnosti, alebo v čokoládových polevách na cukrovinkách, kde zabraňuje mäknutiu, oxidácii a plesniveniu čokolády pri skladovaní.
Používa sa tiež na stabilizáciu sypkých potravinárskych výrobkov aj ako činidlo podporujúce tvorbu peny.
Nájdeme ju aj v niektorých hlboko zmrazených potravinách, ako je pizza, hamburgery, a tiež v pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnke.
- Kapucín Rastlinná šľahačka, Monte Šľahačka v spreji
- Lidl Biely chlieb
- Semix Ovsený hrnček s čokoládou bez lepku
Pokiaľ ide o farmaceutický priemysel, hydroxypropylcelulóza je zložkou mnohých prípravkov na liečbu suchých očí a ďalších očných ťažkostí.
Je E463 zdravé?
Rovnako ako metylcelulóza (E461) alebo etylcelulóza (E462) je aj hydroxypropylcelulóza pre človeka nestráviteľná, a zažívacím traktom tak prechádza bez zmeny.
U citlivých osôb môže výnimočne spôsobiť črevné problémy.
Používanie hydroxypropylcelulózy je všeobecne považované za bezpečné a bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie hydroxypropylcelulózy v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.