Hydroxypropylmetylcelulóza (E464) – vegánska náhrada želatíny, ktorá má zdravotné benefity. Ktoré sú to?

Hydroxypropylmetylcelulóza (E464) je modifikovaná celulóza vyrobená z rastlinných vlákien. Ide o biely prášok bez zápachu a chuti.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E464 – Hydroxypropylmetylcelulóza:
Je netoxické.
Ide o stabilizátor.
Odporúčame.

Výroba E464

Hydroxypropylmetylcelulóza sa vyrába z celulózy, hlavného polysacharidu a zložky dreva a všetkých rastlinných štruktúr. Komerčne sa vyrába z dreva a je chemicky upravovaná.

Na čo sa používa hydroxypropylmetylcelulóza?

E464 má mnoho rôznych použití. Využíva sa hlavne ako zahusťovadlo, ale aj ako plnidlo, diétna vláknina, prostriedok proti zhlukovaniu, leštiaca látka, stabilizátor a emulgátor. Používa sa tiež ako vegánska alternatíva k živočíšnej želatine v liekoch a doplnkoch stravy, na liečbu syndrómu suchého oka a ako náhrada lepku v bezlepkovom chlebe, kde zlepšuje elasticitu, objem a zadržiavanie vlhkosti.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E464 niekedy vyskytuje:

  • bezlepkový pečivo
  • spracované potraviny
  • vegánske produkty
  • zmrzliny
  • alternatívy k mliečnym výrobkom
  • produkty zo zemiakov

Je E464 zdravé?

Hydroxypropylmetylcelulóza sa nutrične počíta ako 100% rozpustná vláknina a je považovaná za úplne netoxickú a potravinovo nezávadnú. Ako zdroj vlákniny prechádza telom a niektoré dôkazy naznačujú, že by dokonca mohla hrať rolu v zdravom trávení.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E464 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ, USA, Austrálii a na Novom Zélande povolené.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)