Hydroxypropylmetylcelulóza (E464) je modifikovaná celulóza vyrobená z rastlinných vlákien. Ide o biely prášok bez zápachu a chuti.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E464 – Hydroxypropylmetylcelulóza:
Je netoxické.
Ide o stabilizátor.
Odporúčame.
Výroba E464
Hydroxypropylmetylcelulóza sa vyrába z celulózy, hlavného polysacharidu a zložky dreva a všetkých rastlinných štruktúr. Komerčne sa vyrába z dreva a je chemicky upravovaná.
Na čo sa používa hydroxypropylmetylcelulóza?
E464 má mnoho rôznych použití. Využíva sa hlavne ako zahusťovadlo, ale aj ako plnidlo, diétna vláknina, prostriedok proti zhlukovaniu, leštiaca látka, stabilizátor a emulgátor. Používa sa tiež ako vegánska alternatíva k živočíšnej želatine v liekoch a doplnkoch stravy, na liečbu syndrómu suchého oka a ako náhrada lepku v bezlepkovom chlebe, kde zlepšuje elasticitu, objem a zadržiavanie vlhkosti.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E464 niekedy vyskytuje:
- bezlepkový pečivo
- spracované potraviny
- vegánske produkty
- zmrzliny
- alternatívy k mliečnym výrobkom
- produkty zo zemiakov
Je E464 zdravé?
Hydroxypropylmetylcelulóza sa nutrične počíta ako 100% rozpustná vláknina a je považovaná za úplne netoxickú a potravinovo nezávadnú. Ako zdroj vlákniny prechádza telom a niektoré dôkazy naznačujú, že by dokonca mohla hrať rolu v zdravom trávení.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E464 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ, USA, Austrálii a na Novom Zélande povolené.