Čo je to etylmetylcelulóza (E465) a kde všade sa s ňou môžeme stretnúť?

Etylmetylcelulóza (E465) je derivát celulózy s etylovými a metylovými skupinami pripojenými éterovými väzbami. Jedná sa o hygroskopický a ľahko žltkastý prášok bez zápachu, ktorý sa využíva hlavne na zlepšenie viskozity a zachovanie konzistencie potravinárskych výrobkov.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E465 – Etylmetylcelulóza:
Je netoxické.
Ide o stabilizátor.
Odporúčame.

Výroba E465

Etylmetylcelulóza sa vyrába z celulózy, hlavného polysacharidu a zložky dreva a všetkých rastlinných štruktúr. Komerčne sa vyrába z dreva a je chemicky upravovaná.

Na čo sa používa etylmetylcelulóza?

E465 má mnoho rôznych použití. Využíva sa hlavne ako zahusťovadlo, ale aj ako plnidlo, diétna vláknina, prostriedok proti zhlukovaniu, leštiaca látka, stabilizátor a emulgátor.

Okrem v potravinárstve sa tiež používa ako tabaková prísada.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E465 niekedy vyskytuje:

  • pasterizované výrobky
  • raňajkové cereálie
  • zmrzliny
  • syry
  • mliečne výrobky
  • pekárenské výrobky
  • nízkokalorické smotany
  • marmelády a džemy
  • žuvačky
  • potraviny a nápoje obsahujúce kakao
  • kondenzované a sušené mlieko

Je E465 zdravé?

Etylmetylcelulóza nie je príliš rozpustná a môže byť fermentovaná v hrubom čreve. Veľké koncentrácie môžu spôsobiť črevné problémy, ako je nadúvanie, zápcha a hnačka.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E465 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ, USA, Austrálii a na Novom Zélande povolené.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)