Etylmetylcelulóza (E465) je derivát celulózy s etylovými a metylovými skupinami pripojenými éterovými väzbami. Jedná sa o hygroskopický a ľahko žltkastý prášok bez zápachu, ktorý sa využíva hlavne na zlepšenie viskozity a zachovanie konzistencie potravinárskych výrobkov.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E465 – Etylmetylcelulóza:
Je netoxické.
Ide o stabilizátor.
Odporúčame.
Výroba E465
Etylmetylcelulóza sa vyrába z celulózy, hlavného polysacharidu a zložky dreva a všetkých rastlinných štruktúr. Komerčne sa vyrába z dreva a je chemicky upravovaná.
Na čo sa používa etylmetylcelulóza?
E465 má mnoho rôznych použití. Využíva sa hlavne ako zahusťovadlo, ale aj ako plnidlo, diétna vláknina, prostriedok proti zhlukovaniu, leštiaca látka, stabilizátor a emulgátor.
Okrem v potravinárstve sa tiež používa ako tabaková prísada.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E465 niekedy vyskytuje:
- pasterizované výrobky
- raňajkové cereálie
- zmrzliny
- syry
- mliečne výrobky
- pekárenské výrobky
- nízkokalorické smotany
- marmelády a džemy
- žuvačky
- potraviny a nápoje obsahujúce kakao
- kondenzované a sušené mlieko
Je E465 zdravé?
Etylmetylcelulóza nie je príliš rozpustná a môže byť fermentovaná v hrubom čreve. Veľké koncentrácie môžu spôsobiť črevné problémy, ako je nadúvanie, zápcha a hnačka.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E465 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ, USA, Austrálii a na Novom Zélande povolené.