Karboxymetylcelulóza alebo tiež celulózová guma či CMC je multifunkčná zložka, ktorá sa získava chemickou modifikáciou prírodnej celulózy.
Väčšinou má podobu bieleho alebo mierne žltkastého prášku bez zápachu a chuti.
V potravinárstve sa využíva ako zahusťovadlo, emulgátor a stabilizátor.
Hlavné dôležité body o E466 – karboxymetylcelulóze :
Je to stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo .
Nie je to prírodná látka.
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené
Kde sa karboxymetylcelulóza používa?
Celulózová guma sa často používa v potravinách a nápojoch, predovšetkým preto, aby boli husté a krémové.
V niektorých potravinách môže tiež nahradiť niektoré iné zahusťovadlá, ako je guma guar, želatína, agar, alginát sodný a pektín.
Hlavné použitie a funkcie karboxymetylcelulózy:
- Nápoje: stabilizácia a zlepšenie chuti
- Pekárske výrobky: zlepšenie objemu a textúry, udržanie vlhkosti a predĺženie trvanlivosti
- Dezerty: zadržanie tekutín, zlepšenie pocitu v ústach
- Mliečne výrobky: regulácia rastu ľadových kryštálov, zlepšenie textúry
- Mäso: viazanie vody
Okrem toho sa ju ale nájdeme aj polievkach, omáčkach, mrazených polotovaroch, nízkokalorických potravinách či šalátových zálievkach.
- Mrož Jahodová dreň, Čierne ríbezle s tvarohom
- Milko Žervé z Poděbrad
- Hamé Maďarský guláš
- Albert Kokosové mlieko
- Billa Jahodová zmrzlina
- Krahulík Vysočina
Okrem potravinárskeho priemyslu sa s karboxymethlycelulózou stretneme aj v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti, napríklad v zubných pastách.
Je E466 zdravé?
Používanie karboxymetylcelulózy je všeobecne považované za bezpečné a bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
U citlivých osôb môže konzumácia väčšieho množstva spôsobiť črevné problémy.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie karboxymetylcelulózy v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.