Kroskarmelóza (E468) je zosieťovaná sodná soľ karboxymetylcelulózy, ktorá vyzerá ako mierne hygroskopický biely až sivobiely prášok bez zápachu av potravinárstve funguje ako stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo. Ide o polosyntetický polysacharid, ktorý sa skladá z reťazcov monomérov glukózy, ktoré tvoria hlavnú zložku rastlinných bunkových stien a vlákien.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E468 – Kroskarmelóza:
Je netoxické.
Ide o stabilizátor.
Odporúčame.
Výroba E468
Kroskarmelóza sa vyrába chemicky z celulózy.
Na čo sa používa kroskarmelóza?
E468 sa v potravinách používa ako emulgátor na udržanie jednotnej zmesi medzi dvoma alebo viacerými nemiešateľnými zmesami. Napríklad oleje a vody. Ďalej tiež zachováva fyzikálne vlastnosti potravín a zaisťuje, že zmes zostane v rovnomernom stave. Navyše zvyšuje viskozitu zahusťovania kvapaliny, aby získala väčšiu textúru.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E468 niekedy vyskytuje:
- pasterizované výrobky
- zmrzliny
- syry
- mliečne výrobky
- raňajkové cereálie
- pekárenské produkty
Je E468 zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky kroskarmelózy.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E468 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ aj USA povolené, v Austrálii a na Novom Zélande však nie.