Ako funguje kroskarmelóza (E468) a kde všade sa s ňou môžeme stretnúť?

Kroskarmelóza (E468) je zosieťovaná sodná soľ karboxymetylcelulózy, ktorá vyzerá ako mierne hygroskopický biely až sivobiely prášok bez zápachu av potravinárstve funguje ako stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo. Ide o polosyntetický polysacharid, ktorý sa skladá z reťazcov monomérov glukózy, ktoré tvoria hlavnú zložku rastlinných bunkových stien a vlákien.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E468 – Kroskarmelóza:
Je netoxické.
Ide o stabilizátor.
Odporúčame.

Výroba E468

Kroskarmelóza sa vyrába chemicky z celulózy.

Na čo sa používa kroskarmelóza?

E468 sa v potravinách používa ako emulgátor na udržanie jednotnej zmesi medzi dvoma alebo viacerými nemiešateľnými zmesami. Napríklad oleje a vody. Ďalej tiež zachováva fyzikálne vlastnosti potravín a zaisťuje, že zmes zostane v rovnomernom stave. Navyše zvyšuje viskozitu zahusťovania kvapaliny, aby získala väčšiu textúru.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E468 niekedy vyskytuje:

  • pasterizované výrobky
  • zmrzliny
  • syry
  • mliečne výrobky
  • raňajkové cereálie
  • pekárenské produkty

Je E468 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky kroskarmelózy.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E468 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ aj USA povolené, v Austrálii a na Novom Zélande však nie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)