Enzýmovo hydrolyzovaná karboxymetylcelulóza (E469) je známa aj ako sodná soľ karboxymetylcelulózy, enzimaticky hydrolyzovaná alebo celulózová guma.
Jedná sa o biely, mierne žltkastý alebo šedastý prášok bez zápachu.
V potravinárskom priemysle sa používa ako stabilizátor, kedy udržuje rovnaký rozptyl látok v potravinách. A ako zahusťovadlo, teda látka na zvýšenie viskozity potravín.
Hlavné dôležité body o E469 – enzýmovo hydrolyzovaná karboxymetylcelulóza:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E469
Éčko E469 sa vyrába synteticky z karboxymetylcelulózy s pridaním sodnej soli a ovplyvnenie pôsobením enzýmov.
Na čo sa používa enzýmovo hydrolyzovaná karboxymetylcelulóza?
Biely prášok sa využíva hlavne pri výrobe zmrzliny. Funguje skvele aj pri výrobe chleba a koláčov, sušienok, sladkostí, žuvačiek, margarínu alebo arašidového masla.
Na výrobu zmrzliny je ideálna, pretože na to nepotrebujete príliš nízke teploty. A zmrzlina rovnako získa ideálnu štruktúru.
Je E469 zdravý?
Látka nie je škodlivá. Podľa výskumov a testov nemá žiadne známe vedľajšie účinky. Nemusíte sa preto obávať konzumácii E469. Podľa dostupných informácií môžu bezpečne konzumovať aj deti.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie E469 povolené. Minulosti bola však v Čechách zakázaná, čo sa zmenilo so vstupom do EÚ.
V Spojených štátoch aj Austrálii je používanie tejto látky zakázané.