Soli mastných kyselín sa v potravinárskom priemysle všeobecne využívajú ako emulgátory, protispekavé látky, a stabilizátory pod označením E470.
Niekedy sú pre lepšiu prehľadnosť delené do dvoch skupín na sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselín (E470a) a horečnaté soli mastných kyselín (E470b).
Väčšinou majú podobu bielych práškov alebo polotuhých látok.
Vyrábajú sa synteticky reakciou oxidov príslušných prvkov (Na, K, Ca, Mg) s mastnými kyselinami.
Hlavné dôležité body o E470 – sodných, draselných a vápenatých soliach mastných kyselín, horečnatých soliach mastných kyselín :
Sú to stabilizátory, emulgátory a protispekavé látky .
Nie sú to prírodné látky .
Sú vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa soli mastných kyselín používajú?
Vďaka ich vlastnostiam sa so soľami mastných kyselín najčastejšie stretávame v rozmanitých pekárskych výrobkoch, ako je chlieb, koláče či bábovky. Často sú súčasťou práškov do pečiva alebo kockového cukru.
V neposlednom rade sa používajú v mnohých druhoch cukroviniek a sladkostí.
- Penam Celozrnný semienkový chlieb
- Odkolek Baránok šľahaný
- Bohemilk Česká zmrzlina z Opočna
- Penny Market Šunková saláma
- Cukríky Tic tac
- PEZ Hroznový cukor
- Lipo Besipky
Je E470 zdravé?
Používanie sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselín aj horečnatých solí mastných kyselín je všeobecne považované za bezpečné a bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
U citlivých jedincov môže konzumácia väčšieho množstva vo výnimočných prípadoch spôsobiť črevné problémy.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie sodných, draselných a vápenatých solí mastných kyselín i horečnatých solí mastných kyselín v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.