Mono a diglyceridy mastných kyselín znie skôr ako poriadny jazykolam, ale aj tak ich v hojnom počte môžeme nájsť v niektorých potravinách.
Pre tieto glyceridy sa vžila skratka GMS a sú široko používané emulgátory v potravinách.
Podľa obsahu glycerolmonostearátu, ho rozdeľujeme do troch typov, pričom všetky majú spoločnú funkciu emulgácie, stabilizácie, zvlhčovania a penenia.
Hlavné dôležité body o E 471 – mono a diglyceridy mastných kyselín
Nie je prírodného pôvodu, pretože je vyrobený z chemickej syntézy. Ale v našom tele sa prirodzene vyskytuje
Je vhodný pre deti, tehotné aj dojčiace ženy
Nie je to bežný alergén
Táto zložka je vegánska aj bezlepková
Výroba E471
GMS možno syntetizovať reakciou glycerolýzy medzi tukmi/olejami a glycerolom a vznikne biely prášok, vločky alebo guličky s mierne kyslým zápachom.
Kde sa mono a diglyceridy mastných kyselín (E 471) používajú?
Bežné použitie je ako emulgátor, funguje aj ako stabilizátor a zvlhčovadlo, napríklad v pečive, cukrovinkách, mrazených dezertoch, olejoch a tukoch.
Chleba – zlepšuje mäkkosť a predlžuje trvanlivosť.
Koláče – používa sa ako emulgátor do cesta a na zníženie obsahu tuku v koláči.
Cestoviny – pridáva sa, aby nelepili
Zmrzlina – zabraňuje tvorbe veľkých ľadových kryštálov, stabilizuje štruktúru a poskytuje krémovú textúru.
Výživový doplnok pre kulturistov – zabraňuje dehydratácii a pomáha svalovým bunkám absorbovať nutričné zložky (napr. kreatín monohydrát). Posilňuje svalové napumpovanie, objem a vytrvalosť.
Okrem použitia v potravinárstve sa dá využiť aj pri výrobe kozmetiky, medicíny, plastov a tak ďalej.
Konkrétne potraviny
- Olma – Zlatá Hana
- Breyers – Creamy Chocolate zmrzlina
- Franz Wiltmann – pečeňová paštéta
Je E471 zdravé?
Pri nadmernej konzumácii môže dôjsť k zvýšeniu krvného cholesterolu, inak je považované za bezpečnú látku.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
GMS je bezpečným prídavkom do potravín ako v USA, tak v Európskej únii a jej použitie nie je nijako množstevne obmedzené.