Estery mono a diglyceridov mastných kyselín alebo skratkou DATEM, je najbežnejšie používaný emulgátor v pečive, ktorý sa používa na zlepšenie vlastností lepku v ceste počas procesu pečenia.
Hlavné dôležité body o E 472 – Estery mono a diglyceridov mastných kyselín
DÁTOM nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti aj tehotné ženy
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E472
DATOM je syntetický emulgátor vyrobený esterifikáciou kyseliny octovej, kyseliny vínnej, glycerolu a mastných kyselín. Vzniká špinavo biele až svetlo žlté vosky s mierne kyslým zápachom.
Kde sa estery (E 472) používajú?
Používa sa predovšetkým ako zjemňovač cesta na pečené výrobky, najmä na tie kysnuté, biely chlieb alebo sucháre.
Môžeme ho nájsť aj v ďalších produktoch, ako sú torty, syry, polievky, omáčky, rastlinné proteínové nápoje atď.
Konkrétne potraviny
- Penam – chlieb Mušketier
- Bohemia – tyčinky solené
- Simply Fresh – hrášková polievka
Je E472 zdravé?
DÁTOM je všeobecne uznávaný ako bezpečný a môže byť použitý v potravinách bez iných obmedzení.
Bolo hlásených niekoľko zdravotných problémov, vrátane alergických reakcií, toxicity a tak ďalej.
Publikovaná štúdia z roku 2002 uviedla, že DATEM môže viesť k nadmernému rastu nadobličiek a fibróze srdcového svalu u potkanov.
Napriek tomu, pokiaľ nie je prekračovaný prijateľný denný príjem 0-50 mg/kg telesnej hmotnosti, nie je sa čoho obávať.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho bezpečnosť ako potravinárske prídavné látky bola schválená FDA, EFSA a JECFA a je bežne používané, ako v EÚ, USA, tak Austrálii.