Laurylsulfát sodný (E487) je známy aj ako dodecylsulfát sodný.
Ide o organickú zlúčeninu, ktorá sa využíva ako detergent. Často sa nachádza v domácich čističoch, hygienických aj kozmetických výrobkoch. Rovnako tak možno látku použiť aj v potravinárskom priemysle. Výrobcovia ale E487 využívajú aj v mnohých ďalších odboroch.
V potravinárstve i ďalších odvetviach sa používa ako zvlhčujúca látka alebo emulgátor.
Podľa dostupných výskumov nie je táto látka príliš bezpečná, ale napriek tomu sa pri výrobe potravín stále používa. Našťastie túto látku nenájdete v žiadnych európskych produktoch, takže sa jej nemusíme príliš obávať.
Hlavné dôležité body o E487 – laurylsulfát sodný:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Nie je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.
Výroba E487
Látka sa vyrába syntetickým procesom pri reakcii 1-dodekanolu s oxidom sírovým. Tým vznikne zlúčenina, z ktorej sa odstráni uhličitan sodný a výrobcovia získajú E487.
Na čo sa používa laurylsulfát sodný?
V potravinárstve sa táto látka používa ako emulgátor a pomocník pri šľahaní. Vďaka tomu sa používa pri výrobe marshmallow, želatíny a ďalších sladkostiach. Objaviť ju ale môžete v nápoji v prášku alebo ovocných džúsoch.
Je E487 zdravý?
Podľa niektorých štúdií je táto látka aj v nízkych koncentráciách karcinogénna. Výskumy preukázali, že spôsobuje silné alergické reakcie, podráždenie kože aj očí.
Konzumácia tejto látky sa neodporúča dospelým ani deťom, pretože môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.
Po konzumácii sa môžu objaviť príznaky ako sucho v ústach, páchnuci dych alebo afty v ústach.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie laurylsulfátu sodného v potravinárskom priemysle zakázané.
V Spojených štátoch je látka naopak považovaná za GRAS (všeobecne bezpečná látka) a pri výrobe potravín aj nápojov sa bežne používa.