Tristearát sorbitolu, známy tiež ako sorbitantristearát alebo spôn 65, je emulgátor, ktorý sa vyrába esterifikáciou sorbitolu kyselinou stearovou v pomere molárnych hmotností 1 : 3.
Jeho hlavnou funkciou je spomaľovať kryštalizáciu tukov v rozmanitých druhoch priemyselne spracovaných potravín.
Má podobu krémového až svetlo žltého voskovitého prášku alebo vločiek.
Molekulárny vzorec E492 je C60H114O8 .
Hlavné dôležité body o E492 – tristearát sorbitolu :
Je to emulgátor.
Nie je to prírodná látka .
Je vhodný pre deti .
Nepatrí medzi alergény.
Použitie v SR je povolené.
Kde sa tristearát sorbitolu používa?
Používa ako emulgátor voda v oleji av kombinácii s polysorbátmi môže stabilizovať aj emulzie olej vo vode.
Tristearát sorbitolu sa často využíva v čokoládových cukrovinkách, kde pôsobí ako prostriedok proti kryštalizácii tukov a zároveň udržuje farbu a lesk čokolády.
Nájdeme ho aj v margarínoch a kuchynských olejoch, kde je jeho účelom zabrániť zakaleniu a udržať textúru. Okrem toho pôsobí tiež ako penotvorné činidlo.
- Opavia Miňonky, Tatranky, Horalky, Bebe sušienky, Rumové pralinky
- Nestlé Margot
- CBA Perníčky s ovocnou náplňou v kakaovej poleve
Okrem toho sa tristearát sorbitolu používa tiež ako povrchovo aktívna látka v kozmetike, napríklad hydratačných prípravkoch či make-upoch.
Je E492 zdravé?
Tristearát sorbitolu je všeobecne považovaný za bezpečný, s jeho konzumáciou nie sú spájané negatívne vedľajšie účinky.
Používanie v potravinárskom priemysle bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie tristearátu sorbitolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.