Ako sa vyrába monolaurát sorbitolu (E493) a prečo sa neodporúča vegetariánom?

Monolaurát sorbitolu (E493) alebo sorbitanmonolaurát v potravinárstve funguje ako emulgátor a stabilizátor. Jedná sa o olejovitú viskóznu kvapalinu jantárovej farby, svetlo krémovo až žltohnedé guličky alebo vločky či tvrdú voskovitú pevnú látku s miernym zápachom.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže sa pri výrobe monolaurátu sorbitolu môže používať aj živočíšny tuk, neodporúčame ho konzumovať vegánom.

Hlavné dôležité body o E493 – Monolaurát sorbitole:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Ide o emulgátor.
Odporúčame.

Výroba E493

Monolaurát sorbitolu sa vyrába zo sorbitolu a kyseliny laurovej, čo je mastná kyselina rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

Na čo sa používa monolaurát sorbitolu?

E493 sa v potravinárstve používa ako činidlo, ktoré tvorí alebo konzervuje zmes látok, ktoré sa normálne nemôžu zmiešať (napr. olej a voda) a tiež ako látka, ktorá udržuje rovnomerný rozptyl látok v potravine. Využíva sa tiež na úpravu kryštalizácie tukov.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E493 niekedy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • marmelády
  • tekuté čajové koncentráty
  • zmrzliny
  • diétne potravinové doplnky
  • žuvačky

Je E493 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky monolaurátu sorbitolu. Je totiž metabolizovaný na sorbitol a kyselinu laurovú, ktoré sú oba metabolizované bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E493 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ povolené, v USA, Austrálii a na Novom Zélande však nie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)