Monolaurát sorbitolu (E493) alebo sorbitanmonolaurát v potravinárstve funguje ako emulgátor a stabilizátor. Jedná sa o olejovitú viskóznu kvapalinu jantárovej farby, svetlo krémovo až žltohnedé guličky alebo vločky či tvrdú voskovitú pevnú látku s miernym zápachom.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže sa pri výrobe monolaurátu sorbitolu môže používať aj živočíšny tuk, neodporúčame ho konzumovať vegánom.
Hlavné dôležité body o E493 – Monolaurát sorbitole:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Ide o emulgátor.
Odporúčame.
Výroba E493
Monolaurát sorbitolu sa vyrába zo sorbitolu a kyseliny laurovej, čo je mastná kyselina rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.
Na čo sa používa monolaurát sorbitolu?
E493 sa v potravinárstve používa ako činidlo, ktoré tvorí alebo konzervuje zmes látok, ktoré sa normálne nemôžu zmiešať (napr. olej a voda) a tiež ako látka, ktorá udržuje rovnomerný rozptyl látok v potravine. Využíva sa tiež na úpravu kryštalizácie tukov.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E493 niekedy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- marmelády
- tekuté čajové koncentráty
- zmrzliny
- diétne potravinové doplnky
- žuvačky
Je E493 zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky monolaurátu sorbitolu. Je totiž metabolizovaný na sorbitol a kyselinu laurovú, ktoré sú oba metabolizované bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E493 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ povolené, v USA, Austrálii a na Novom Zélande však nie.