Čo je monooleát sorbitolu (E494) a kde všade ho môžeme nájsť?

Monooleát sorbitolu (E494) alebo sorbitanmonooleát v potravinárstve funguje ako emulgátor a stabilizátor. Jedná sa o olejovitú viskóznu kvapalinu jantárovej farby, svetlo krémovo až žltohnedé guličky alebo vločky či tvrdú voskovitú pevnú látku s miernym zápachom.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže sa pri výrobe monooleátu sorbitolu môže používať aj živočíšny tuk, neodporúčame ho konzumovať vegánom.

Hlavné dôležité body o E494 – Monooleát sorbitolu:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Ide o emulgátor.
Odporúčame.

Výroba E494

Monooleát sorbitolu je zmes parciálnych esterov sorbitolu a anhydridov a kyseliny olejovej, čo je mastná kyselina rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

Na čo sa používa monooleát sorbitolu?

E494 sa v potravinárstve používa ako činidlo, ktoré tvorí alebo konzervuje zmes látok, ktoré sa normálne nemôžu zmiešať (napr. olej a voda) a tiež ako látka, ktorá udržuje rovnomerný rozptyl látok v potravine. Využivá sa tiež na zmenu kryštalizácie olejov.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E494 niekedy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • pekárske droždie
  • olejové emulzie
  • zmesi mlieka a smotany
  • marmelády
  • čokolády
  • cukríky
  • sladkosti
  • tekuté čajové koncentráty
  • zmrzliny
  • žuvačky
  • diétne doplnky stravy

Je E494 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky monooleátu sorbitolu. Je totiž metabolizovaný na sorbitol a kyselinu olejovú, ktoré sú oba metabolizované bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E494 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ povolené, v USA, Austrálii a na Novom Zélande však nie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)