Na čo sa používa monopalmitát sorbitolu (E495) a kde všade ho môžeme nájsť?

Monopalmitát sorbitolu (E495) alebo sorbitanmonopalmitát je lipofilná povrchovo aktívna látka, ktorá v potravinárstve funguje ako emulgátor. Jedná sa o ľahko krémové perličky či vločky alebo tvrdú voskovitú pevnú látku s charakteristickým zápachom.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže sa pri výrobe monopalmitátu sorbitolu môže používať aj živočíšny tuk, neodporúčame ho vegetariánom.

Hlavné dôležité body o E495 – Monopalmitát sorbitolu:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Ide o emulgátor.
Odporúčame.

Výroba E495

Monopalmitát sorbitolu sa vyrába zo sorbitolu a kyseliny palmitovej, čo je mastná kyselina rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.

Na čo sa používa monopalmitát sorbitolu?

E495 sa v potravinárstve používa ako činidlo, ktoré tvorí alebo konzervuje zmes látok, ktoré sa normálne nemôžu zmiešať (napr. olej a voda). Využíva sa tiež na úpravu kryštalizácie tukov.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E495 niekedy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • pekárske droždie
  • olejové emulzie
  • zmesi mlieka a smotany
  • marmelády
  • čokolády
  • cukríky
  • sladkosti
  • tekuté čajové koncentráty
  • zmrzliny
  • žuvačky
  • diétne doplnky stravy

Je E495 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky monopalmitátu sorbitolu. Je totiž metabolizovaný na sorbitol a kyselinu palmitovú, ktoré sú oba metabolizované bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E495 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ povolené, v USA, Austrálii a na Novom Zélande však nie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)