Monopalmitát sorbitolu (E495) alebo sorbitanmonopalmitát je lipofilná povrchovo aktívna látka, ktorá v potravinárstve funguje ako emulgátor. Jedná sa o ľahko krémové perličky či vločky alebo tvrdú voskovitú pevnú látku s charakteristickým zápachom.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže sa pri výrobe monopalmitátu sorbitolu môže používať aj živočíšny tuk, neodporúčame ho vegetariánom.
Hlavné dôležité body o E495 – Monopalmitát sorbitolu:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Ide o emulgátor.
Odporúčame.
Výroba E495
Monopalmitát sorbitolu sa vyrába zo sorbitolu a kyseliny palmitovej, čo je mastná kyselina rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.
Na čo sa používa monopalmitát sorbitolu?
E495 sa v potravinárstve používa ako činidlo, ktoré tvorí alebo konzervuje zmes látok, ktoré sa normálne nemôžu zmiešať (napr. olej a voda). Využíva sa tiež na úpravu kryštalizácie tukov.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E495 niekedy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- pekárske droždie
- olejové emulzie
- zmesi mlieka a smotany
- marmelády
- čokolády
- cukríky
- sladkosti
- tekuté čajové koncentráty
- zmrzliny
- žuvačky
- diétne doplnky stravy
Je E495 zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky monopalmitátu sorbitolu. Je totiž metabolizovaný na sorbitol a kyselinu palmitovú, ktoré sú oba metabolizované bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E495 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ povolené, v USA, Austrálii a na Novom Zélande však nie.