Hydrogénuhličitan sodný s označením E500(ii) patrí do rodiny uhličitanov sodných. Využíva sa preto podobne ako ostatné látky v tejto oblasti.
Jeho použitie je však veľmi široké a presahuje potravinársky priemysel. S hydrouhličitanom sodným sa stretnete aj v zdravotníctve. Používa sa do liekov na pálenie záhy, pretože dokáže znížiť kyslosť a upraviť pH svojho prostredia.
V potravinárstve sa tiež používa ako regulátor kyslosti pri výrobe potravín všetkého druhu.
Hlavné dôležité body o E500(ii) – hydrogénuhličitan sodný:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E500(ii)
Hydrogénuhličitan sodný sa získava chemickou reakciou z chloridu sodného a amoniaku. Táto metóda sa nazýva Solvayov proces.
Na čo sa používa hydrogénuhličitan sodný?
Hydrogénuhličitan sodný je základnou súčasťou jedlej sódy a kypriaceho prášku.
Okrem toho sa ale používa aj v ďalších produktoch. Patria medzi ne karamelová poleva, instantné palacinky, sušienky Ritz, KitKat, zmrzlina Häagen-Dass, tortilly, koláče, torty, sušienky všetkého druhu alebo sladké tyčinky pre deti.
Je E500(ii) zdravý?
Všeobecne je látka považovaná za bezpečnú do potravín. Pri veľkom množstve môže predstavovať zdravotné riziko, ale v takom množstve sa v potravinách nikdy neobjavuje.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) sa hydrogénuhličitan sodný pridáva do všetkých potravín bez výnimky. Zákon neupravuje ani použitie v detskej výžive, takže sa jedná o skutočne bezpečnú látku.
V Spojených štátoch je používanie látky povolené.
V Austrálii a na Novom Zélande je použitie E500(ii) v potravinárstve zakázané.