Sekvikarbonát sodný s označením E500(iii) je podvojná soľ so štruktúrou malých kryštálov.
Ide o minerál, ktorý sa prirodzene vyskytuje v prírode.
V potravinárskom priemysle sa používa na kontrolu pH, kyslosti a ako stabilizátor a zahusťovadlo.
Hlavné dôležité body o E500(iii) – sekvikarbonát sodný:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E500(iii)
Sekvikarbonát sodný sa vyrába spojením uhličitanu sodného a hydrogénuhličitanu sodného.
Na čo sa používa sekvikarbonát sodný?
Látka sa používa v mrazených produktoch, vrátane mrazených filiet z kuracieho mäsa alebo rýb.
Sekvikarbonát sodný je veľmi slaný, ale tiež veľmi dobre dokáže znížiť kyslosť pri výrobe potravín. Vďaka tomu sa používa v mnohých produktoch, vrátane sladkostí, pečiva alebo omáčok.
Je E500(iii) zdravý?
V potravinách sa používa malé množstvo tejto látky. Vďaka tomu sa nemusíte obávať žiadnych nežiaducich účinkov na vaše zdravie. V tomto prípade je látka úplne bezpečná na konzumáciu.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie tejto látky povolené bez obmedzenia.
V Spojených štátoch je látka tiež povolená ako prídavná látka do potravín.
V Austrálii a na Novom Zélande je naopak sekvikarbonát sodný v potravinárstve zakázaný.