Kyselina sírová, tiež nazývaná vitriol je veľmi silná kyselina, ktorá sa používa takmer prevažne koncentrovane.
Hlavné dôležité body o E513 – kyseline sírovej:
Je to syntetická látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodná pre deti
Nie je to alergén
Výroba E513
Kyselina sírová je syntetická látka vyrábaná z oxidu siričitého, kyslíka a vody.
Prirodzene je prítomná v kyslých dažďoch a je väčšinovou súčasťou mrakov na planéte Venušu.
Na čo sa používa kyselina sírová?
Kyselina sírová sa používa v potravinárskom priemysle ako regulátor kyslosti, predovšetkým v pive a syroch. Pomáha tiež zvýšiť tuhosť niektorým cukrovinkám. V 19. storočí bola používaná na konzerváciu mäsa.
Ďalšie uplatnenie nachádza kyselina sírová napríklad v čističkách vôd, farmaceutickom priemysle, kozmetike, na výrobu najrôznejších čistiacich produktov.
V automobilovom priemysle je súčasťou olovených akumulátorov.
Ďalej je používaná na spracovanie ropy, výrobu výbušnín, farbív, v textilnom priemysle.
Tiež sa používa na výrobu plastov a priemyselných hnojív.
Je E513 zdravé?
Kyselina sírová nie je priamo zdraviu prospešná. Vysoko koncentrovaná spôsobuje popáleniny. V potravinárstve sa používa v zriedenom stave, v ktorom by nemalo dochádzať k ťažkostiam.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E513 povolené.
Kyselina sírová bola vylúčená z bio potravín v EÚ av USA.