Sírany sodné zahŕňajú síran sodný (E514i) a hydrogensíran sodný (E514ii). V potravinárstve fungujú ako plnivo, regulátor kyslosti a stabilizátor. Ide o pevné látky, bežne sa vyskytujúce v prírode, ktoré sú vysoko rozpustné vo vode.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E514 – Sírany sodné:
V SR povolené.
Ide o plnidlá.
Odporúčame.
Výroba síranov sodných
Sírany sodné sa vyrábajú zo soli a kyseliny sírovej.
Na čo sa používajú sírany sodné?
E514 sa okrem v potravinárstve používa hlavne na výrobu detergentov a pri Kraftovom procese rozvlákňovania papiera.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E514 niekedy vyskytuje:
- žuvačky
- sušienky
Je E514 zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky síranov sodných.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie síranov sodných ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ, USA, Austrálii aj na Novom Zélande povolené.