Síran vápenatý sa používa na mnohé rôzne účely, okrem iného aj ako multifunkčná potravinárska prísada.
Prirodzene sa vyskytuje v prírode v niektorých nerastoch, vyrába sa aj priemyselne.
Používa sa často pri výrobe tofu.
Má podobu bieleho prášku.
Molekulárny vzorec je CaSO 4 , ide o vápenatú soľ kyseliny sírovej.
Hlavné dôležité body o E516 – sírane vápenatom:
Je to kypriaca látka, protispekavá látka, látka zlepšujúca múku, plnidlo a sekvestrant .
Je to prírodná látka .
Je vhodný pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa síran vápenatý používa?
Vďaka svojej multifunkčnosti sa síran vápenatý pridáva do celého radu potravín i nápojov, napríklad do pekárenských výrobkov, kde sa používa nielen ako kypriaca látka, ale aj na bielenie múky.
Nájdeme ho tiež v syroch, marmeládach či konzervovanom ovocí a zelenine.
Používa sa ako koagulant v tofu, kde iniciuje zrážanie bielkovín.
- Alnatura Tofu natur
- Dm Bio Tofu natur, Vegetariánske klobásky, Tofu burger s fazuľami
- Japek Chlieb kyjevský krájaný
- Jomo Mramorová bábovka
Síran vápenatý sa používa aj v stavebníctve, v stomatológii ako odtlačkový materiál, vo farmaceutickom priemysle ako pomocná látka v tabletách.
Je E516 zdravé?
Síran vápenatý pri bežnej konzumácii nespôsobuje žiadne nežiaduce vedľajšie účinky a jeho používanie v potravinárskom priemysle bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie síranu vápenatého v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.