Síran amónny (E517) je biela anorganická soľ bez zápachu, ktorá v potravinárstve funguje ako stabilizátor, pufer a kypriaca látka. Zlepšuje kvalitu múky a pomáha droždie vykysnúť. Kontroluje pH múky a pečených výrobkov.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E517 – Síran amónny:
V SR povolené.
Ide o kypriacu látku.
Odporúčame.
Výroba E517
Síran amónny je prírodný minerál, ktorý sa pripravuje z amónnych solí a kyseliny sírovej.
Na čo sa používa síran amónny?
E517 sa okrem v potravinárstve používa aj ako pôdne hnojivo. V pôde sa amónny ión uvoľňuje a tvorí malé množstvo kyseliny, čím sa znižuje pH v pôde a zároveň prispieva potrebný dusík pre rast rastlín. Používa sa tiež ako poľnohospodársky postrekový adjuvans pre vo vode rozpustné insekticídy, herbicídy a fungicídy.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E517 niekedy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- cukrárske výrobky
Je E517 zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky síranu amónneho.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E517 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ, USA, Austrálii aj na Novom Zélande povolené.