Síran horečnatý (E518) známy tiež ako epsomská soľ je anorganická soľ, ktorá sa používa hlavne ako výživový doplnok alebo protispekavá látka. Ide o malý bezfarebný kryštál.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E518 – síran horečnatý:
V SR sa nepovažuje za pridanú látku.
Ide o protispekavú látku.
Odporúčame.
Výroba E518
Síran horečnatý je prírodný minerál, ktorý sa pripravuje z horečnatých solí a kyseliny sírovej.
Na čo sa používa síran horečnatý?
Epsomská soľ sa tradične používa ako súčasť kúpeľových solí. Môže byť tiež použitá ako kozmetický prípravok. Športovci ju radi používajú na upokojenie natiahnutých svalov, záhradníci zase na zlepšenie úrody. Má aj množstvo ďalších využití, napríklad je účinná pri odstraňovaní triesok.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E518 niekedy vyskytuje:
- pivo
- doplnky stravy
- konzervovaná zelenina
Je E518 zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky síranu horečnatého v potravinách, aj keď sa jedná o silné preháňadlo.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E518 ako prídavnej potravinárskej látky nie je v EÚ povolené.