Síran sodnohlinitý (E521) je typ kamenca. Jeho primárne použitie je v pekárstve a funguje ako pomaly pôsobiaca kypriaca kyselina v prášku do pečiva. Nie je však široko používaný a obvykle sa nepoužíva samostatne, pretože takmer nereaguje s jedlou sódou pri izbovej teplote.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E521 – síran sodnohlinitý:
V SR povolené.
Jedná sa o spevňujúcu látku.
Odporúčame.
Výroba E521
Síran sodnohlinitý je možné komerčne vyrábať reakciou roztoku síranu sodného s roztokom síranu hlinitého.
Na čo sa používa síran sodnohlinitý?
Síran sodnohlinitý primárne funguje ako kypriaca kyselina v pekárenských produktoch. Možno ho ale použiť aj ako regulátor kyslosti, spevňujúcu látku a stužovač.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E521 niekedy vyskytuje:
- torty
- palacinky
- pekárenské produkty
- šišky
- tortilly
- syry
- obilnej múky
- sušienky
- muffiny
- prášok do pečiva
Je E521 zdravé?
Síran sodnohlinitý pre nás nepredstavuje žiadne riziko pri súčasnom povolenom množstve.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E521 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ a USA povolené. V Austrálii a na Novom Zélande však nie.