Síran draselnohlinitý (E522), kamenec používaný nielen v potravinárstve. Na čo všetko sa využíva?

Síran draselnohlinitý (E522) alebo síran hlinito-draselný, kamenec draselno-hlinitý alebo len kamenec vyzerá ako veľké, priehľadné kryštály, kryštalické fragmenty alebo biely kryštalický prášok, ktorý je bez zápachu. V potravinárstve funguje ako regulátor kyslosti a stabilizátor. Používa sa tiež ako zdroj kyselín v prášku do pečiva pre pekárske výrobky, pečené pri vysokej teplote.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E522 – síran draselnohlinitý:
V SR povolené.
Ide o kypriacu látku.
Odporúčame.

Výroba E522

Síran draselnohlinitý má dve formy: prírodné a syntetické typy. Prírodná je kamenná soľ, ktorá sa objavuje ako inkrustácia na povrchu hornín (alunit), keď určité minerály (sirníky a draslík) interagujú s kyslíkom. Z takýchto prírodných kameňov sa dá extrahovať. Kryštály sa rozpustia vo vode, aby sa vymyli nečistoty, a po extrakcii nasleduje proces koncentrácie a sušenia.

Syntetický kamenec draselný je možné komerčne vyrábať reakciou roztoku síranu draselného s roztokom síranu hlinitého a potom po odparení kryštalizovať kamenec.

Na čo sa používa síran draselnohlinitý?

Síran draselnohlinitý možno okrem v potravinárstve použiť tiež, tiež pri čistení vody a činení kože. Má tiež kozmetické použitie ako dezodorant, ako ošetrenie po holení a ako styptikum pre menšie krvácanie z holenia.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E522 niekedy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • prášok do pečiva

Je E522 zdravé?

Hliník inhibuje vstrebávanie vitamínov B. Vo vysokých koncentráciách môže tiež ovplyvniť funkciu pečene. Pri použití síranu draselnohlinitého sú však koncentrácie príliš nízke.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E522 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ a USA povolené. V Austrálii a na Novom Zélande však nie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)