Síran amonnohlinitý (E523) je vo forme veľkých, bezfarebných kryštálov, biely granúl či prášku, bez zápachu. V potravinárstve funguje ako spevňujúca látka, regulátor kyslosti a stabilizátor. Používa sa tiež ako zdroj kyselín v prášku do pečiva pre pekárske výrobky, pečené pri vysokej teplote.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E523 – síran amonnohlinitý:
V SR povolené.
Ide o regulátor kyslosti.
Odporúčame.
Výroba E523
Síran amonnohlinitý sa vyskytuje ako vzácny minerál v prírode a komerčne sa vyrába reakciou roztoku síranu amónneho s roztokom síranu hlinitého.
Na čo sa používa síran amonnohlinitý?
Síran draselnohlinitý je možné okrem v potravinárstve použiť aj pri čistení vody, v rastlinných lepidlách, dezodorantoch, pri farbení av ohňovzdorných textíliách.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E523 niekedy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- prášok do pečiva
- kandizované ovocie
- mrazená zelenina
Je E523 zdravé?
Hliník inhibuje vstrebávanie vitamínov B. Vo vysokých koncentráciách môže tiež ovplyvniť funkciu pečene. Pri použití síranu amonnohlinitého sú však koncentrácie príliš nízke.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E523 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ a USA povolené. V Austrálii a na Novom Zélande však nie.