Hydroxid draselný (E525) alebo tiež lúh draselný či draselný hydrát je vo forme bielych alebo takmer bielych peliet, vločiek, tyčiniek či tavenej hmoty. V potravinárstve funguje ako regulátor kyslosti. Používa sa tiež na zlepšenie priemyselného lúpania ovocia a na sčernanie olív.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E525 – Hydroxid draselný:
V SR povolené.
Ide o regulátor kyslosti.
Odporúčame.
Výroba E525
Hydroxid draselný sa pripravuje z prírodnej soli chloridu draselného.
Na čo sa používa hydroxid draselný?
Hydroxid draselný sa okrem v potravinárstve používa aj pri výrobe bionafty transesterifikáciou triglyceridov v rastlinnom oleji. Glycerín z bionafty spracovanej hydroxidom draselným je užitočný ako lacný doplnok stravy pre hospodárske zvieratá, akonáhle je odstránený toxický metanol.
Okrem toho sa saponifikácia tukov hydroxidom draselným používa na prípravu zodpovedajúcich „draselných mydiel“, ktoré sú mäkšie ako bežnejšie mydlá odvodené od hydroxidu sodného. Draselné mydlá vyžadujú pre svoju mäkkosť a väčšiu rozpustnosť menej vody na skvapalnenie a môžu tak obsahovať viac čistiaceho prostriedku ako skvapalnené sodné mydlá. V kozmetike je hydroxid draselný často hlavnou účinnou zložkou chemických „odstraňovačov kožičky“ používaných pri manikúrach.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E525 niekedy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- kakaové výrobky
- čierne olivy
- farbivo annatto
- margarín
- likéry
- zmrzliny
- marmelády
- želatína
- sušienky
- šunka
Je E525 zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky hydroxidu draselného.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E525 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ a USA povolené. V Austrálii a na Novom Zélande však nie.