Hasené vápno (E526) sa používa nielen na to, aby uhorky pekne chrumkali. Chcete o ňom vedieť viac?

Hydroxid vápenatý (E526) alebo hasené vápno je silná zásada používaná ako regulátor kyslosti, napríklad vo víne. Ide o bezfarebný kryštál alebo biely prášok bez zápachu.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E526 – Hydroxid vápenatý:
V SR povolené.
Ide o regulátor kyslosti.
Odporúčame.

Výroba E526

Hydroxid draselný sa pripravuje z prírodnej soli oxidu vápenatého a to tak, že sa oxid vápenatý zmieša alebo „hašou“ vodou.

Na čo sa používa hydroxid vápenatý?

Hydroxid vápenatý je možné v potravinárstve použiť nielen ako regulátor kyslosti , má aj ďalšie využitie. Na konzerváciu vajec možno použiť roztok hydroxidu vápenatého. Na reguláciu kyslosti v mrazených výrobkoch sa používa roztok hydroxidu vápenatého a cukru (1:3). Tiež posilňuje štruktúru zeleniny pri spracovaní či odstraňuje celulózové šupky z kukuričných zŕn.

Hydroxid vápenatý sa tiež používa na spracovanie niektorých cukrov . Napríklad cukrová trstina a cukrová repa sa občas pripravujú pomocou rafinačného procesu zvaného sýtenia. Počas sýtenia sa neupravený cukrový roztok zmieša s hydroxidom vápenatým. Tento proces odstraňuje nečistoty a zlepšuje stabilitu produktu.

Okrem v potravinárstve má aj mnoho priemyselných použití. Využíva sa napríklad ako flokulant pri čistení vôd a odpadových vôd . Tvorí nadýchanú nabitú pevnú látku, ktorá pomáha pri odstraňovaní menších častíc z vody, čo vedie k čistejšiemu produktu. Používa sa tiež pri úprave sladkej vody na zvýšenie pH vody .

Okrem toho má aj lekárske a dentálne využitie . Napríklad výplne koreňových kanálikov často obsahujú hydroxid vápenatý.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E526 niekedy vyskytuje:

  • syry
  • kakaové výrobky
  • víno
  • muškátový oriešok
  • sladké mrazené výrobky
  • sušené ryby
  • produkty z kukuričnej múky (mäsa harina)

Je E526 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky hydroxidu vápenatého.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E526 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ, USA, Austrálii aj na Novom Zélande povolené.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)