Hydroxid amónny (E527) sa radí medzi regulátory kyslosti, ktoré sa používajú pri výrobe potravín.
Dobrou správou je, že sa jedná o úplne bezpečnú látku, ktorá sa najčastejšie používa pri výrobe sladkého karamelu. To ale nie je jeho jediné použitie.
Konzumácia tejto látky sa nemusíte obávať. Poďme sa pozrieť, čo by ste o hydroxide amónnom mali vedieť.
Hlavné dôležité body o E527 – hydroxid amónny:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Nie je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E527
Hydroxid amónny sa vyrába z amoniaku, ku ktorému sa pridá voda. Tým vznikne číra kvapalina s nepríjemným zápachom.
Na čo sa používa hydroxid amónny?
V potravinách sa hydroxid amónny používa na reguláciu kyslosti.
Primárne sa využíva pri výrobe karamelu, sladkostí a cukrárskych alebo pekárenských produktov. Výnimočne sa používa aj pri výrobe syrov.
Okrem potravinárstva ho výrobcovia využívajú aj ako prostriedok na odstraňovanie škvŕn pri výrobe domácich čističov alebo do farieb na vlasy.
Je E527 zdravý?
Látka E527 predstavuje zdravotné riziká len pre jedincov, ktorí s ním prídu priamo do styku. To sa týka hlavne zamestnancov v potravinárskom priemysle. V tomto prípade môže spôsobiť popáleniny alebo poškodenie kože a očí.
Nič z toho ale neplatí pre potraviny, v ktorých sa hydroxid amónny nachádza. Pre konzumentov je úplne bezpečný, pretože sa v potravinách vždy nachádza len veľmi malé množstvo tejto látky.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) sa môže látka používať v nutnom množstve. Zákonom je zakázaná iba pri detskej výžive a ďalších vybraných výrobkoch.
V Spojených štátoch je látka považovaná za bezpečnú (GRAS) a môže sa používať pri výrobe potravín. Nie je známe, či sa v Spojených štátoch používa do detskej výživy, ale zo zákona výrobcovia nemajú žiadne obmedzenia.
V Austrálii je hydroxid amónny v potravinárstve zakázaný.