Oxid vápenatý (E529) je látka, ktorá sa používa na úpravu kyslosti v produktoch. Funguje ale aj ako spevňujúca, protispekavá alebo zlepšujúca látka podľa toho, ako ju výrobca začlení do daného produktu.
Používa sa hlavne v pivovarníckom alebo pekárskom odvetví.
Ide o úplne bezpečnú látku, pri ktorej nemusíte mať strach z nežiaducich účinkov. Konzumovať ju môžu všetci, vrátane vegetariánov a vegánov.
Pozrite sa, kde sa môžete stretnúť s týmto zaujímavým éčkom, ktoré sa vyrába z kriedy.
Hlavné dôležité body o E529 – oxid vápenatý:
Nie je to prírodná látka.
Použiť v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E529
Oxid vápenatý sa vyrába chemicky pomocou uhličitanu vápenatého. To znamená, že sa vyrába z obyčajnej kriedy.
Ide o bielu hmotu bez zápachu. Látka je zle rozpustná vo vode a úplne rozpustná v etanole.
Na čo sa používa oxid vápenatý?
Oxid vápenatý sa v potravinárstve používajú pri výrobe cukru, keď výrobca potrebuje odstrániť nečistoty. Rovnako ho výrobcovia používajú ako regulátor kyslosti.
Nájsť ho môžete v pekárskych výrobkoch (pečive najrôznejšieho druhu), sušienkach a ďalších sladkostiach. Využíva sa ale aj pri výrobe piva, pretože funguje ako živina na kvasinky.
Je E529 zdravý?
Vo vysokých dávkach môže mať vedľajšie účinky, ale aj množstvo v žiadnych potravinách našťastie nenájdete. Všeobecne sa považuje za bezpečný, pretože v bežnom množstve nepredstavuje žiadne zdravotné nebezpečenstvo.
V potravinách ho možno používať ako zdroj vápnika, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí, svalov aj tráviaceho systému.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je povolený pri používaní v potravinárskom priemysle, ale iba v nevyhnutnom množstve. Zo zákona sa nesmie používať v určitých produktoch, napr. v detskej výžive.
V Spojených štátoch a Austrálii je táto látka povolená a považovaná všeobecne za bezpečnú pri konzumácii.