Ferokyanid draselný je kyanidová soľ používaná ako proti spekavá látka v stolných soliach, aby zabránila hrudkovaniu soli.
Hlavné dôležité body o E 536 – ferokyanid draselný
– Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
– Je vhodný pre deti
– Nie je to alergén
– Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E536
Vyrába sa reakciou ferrokyanidu sodného s hydroxidom vápenatým a uhličitanom draselným.
Vznikajú citrónovo žlté kryštály bez zápachu, s horkou a slanou chuťou.
Citrónovo žltá farba pochádza z ferrokyanidového aniónu a železa.
Kde sa ferokyanid draselný (E 536) používa?
Bežne sa používa v stolných soliach, aby sa nevytvárali tvrdé hrudky.
Možno ho tiež použiť na odstránenie ťažkých kovov (napr. na zníženie medi a železa pri výrobe vína), výrobe modrých pigmentov (železnej modrej) atď.
Konkrétne potraviny
- Soľanka – morská soľ
- Tesco – sucháre
- Kandy – Grissini mini originál
Je E536 zdravé?
Spolu s ferrokyanidom sodným a ferrokyanidom vápenatým nemá ferrokyanid draselný pri použití v kuchynskej soli ako potravinárske prísady takmer žiadne vedľajšie účinky.
Niekto sa môže báť, že je nebezpečný pre zdravie, pretože v ňom je toxický kyanid a pri varení sa bude uvoľňovať.
Chemická väzba medzi atómom železa a kyanidom v ferrokyanide draselnom je však stabilná a silná a túto väzbu je možné rozložiť na kyanid draselný iba pri teplote vyššej ako 400 °C.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho použitie ako proti spekavá látka je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.
S prijateľným denným príjmom: „0-0,025 mg/kg telesnej hmotnosti.
Čím ferokyanid draselný nahradiť?
Ak máte stále obavy, môžete si vybrať iné alternatívy proti spekavých látok, ako je oxid kremičitý, kremičitan sodný a kremičitan vápenatý.