Kremičitan horečnatý je používaný ako proti spekavá látka v potravinách a je to syntetická zlúčenina.
Rozlišuje sa od mastenca (E553b), čo je prirodzene sa vyskytujúca forma hydratovaného kremičitanu horečnatého.
Hlavné dôležité body o E 553 – kremičitan horečnatý
– Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
– Je vhodný pre deti
– Nie je to alergén
-Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E553a
Môže byť vyrobený zrážaním rozpustného kremičitanu s horečnatou soľou.
Vzniká jemný biely prášok bez zápachu.
Kde sa kremičitan horečnatý (E 553a) používa?
Používa v stolných soliach a do vanilkového prášku, ale viac sa používa jeho príbuzná látka mastenec (E 553b).
Všeobecne ho môžeme nájsť v sušených potravinách v prášku, plátkový alebo strúhaný syr tvrdý a polotvrdý syr, tavený syr, stolové sladidlá vo forme prášku/tablet, korenia atď.
Je E553a zdravé?
Všeobecne je považovaný za bezpečný, ak sa používa v množstve nepresahujúcom 2 % v kuchynskej soli, ale niektorí ľudia naň môžu byť alergickí alebo citliví.
Neboli pozorované žiadne známky genotoxicity alebo vývojovej toxicity a neboli pozorované žiadne nežiaduce účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho použitie ako proti spekavá látka je schválené, ako v EÚ, tak USA. V Austrálii je zakázaný.