Hlinitokremičitan vápenatý je prírodný minerál, ktorý sa v potravinárstve používa ako protispekavá látka, takže zabraňuje tvorbe hrudiek v potravinách v dôsledku prebytočnej vody.
Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E556 – Hlinitokremičitan vápenatý:
Ide o protispekavú látku.
V SR povolené.
Odporúčame.
Výroba E556
Hlinitokremičitan vápenatý sa vyrába z niekoľkých prírodných minerálov vrátane vápnika.
V akých potravinách sa hlinitokremičitan vápenatý môže vyskytovať?
- soľ
- práškový cukor
- sušená srvátka
- syry
- kypriaci prášok
- sypké náhradky mlieka a smotany
- sušená zelenina
- korenie
- múka
Je E556 zdravé?
Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky na ľudské zdravie.
Hlinitokremičitan vápenatý však obsahuje hliník, ktorý je síce prírodný, ale pre ľudské telo je vysoko toxický a spôsobuje mnoho chorôb. Býva napríklad spájaný s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, úbytkom kostnej hmoty a prispieva k ďalším chorobám vrátane žalúdočných, črevných a obličkových problém. V tehotenstve tiež spôsobuje problémy s placentou.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V EÚ je použitie hlinitokremičitanu vápenatého povolené iba do vybraných potravín. V USA je všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska prísada.