Kremičitan hlinitý (alebo tiež kaolín) je jemný, obvykle biely íl, vzniknutý zvetrávaním hlinitých minerálov (napr. živca), ktorý sa v potravinárstve používa ako protispekavá látka, takže zabraňuje tvorbe hrudiek v potravinách v dôsledku prebytočnej vody.
Ide o mäkký, belavý prášok bez hrubých častíc a bez zápachu.
Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E559 – Kremičitan hlinitý:
Ide o protispekavú látku.
V SR povolené.
Odporúčame.
Výroba E559
Kremičitan hlinitý vzniká zvetrávaním hlinitých minerálov (napr. živca).
Na čo sa kremičitan hlinitý používa?
E559 sa v potravinárstve používa ako prostriedok proti spekaniu a nosič arómy.
Jeho hlavné využitie je však v kozmetických a farmaceutických prípravkoch (konkrétne v antacidach).
Ďalej sa používa v keramike či ako materiál rozptyľujúci svetlo v bielych žiarovkách.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E559:
- instantná káva
- sušené mlieko
- arómy
- soľ
- práškový cukor
- sušená srvátka
- syry
- korenie
- sušená zelenina
- biela ryža
Je E559 zdravé?
Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky na ľudské zdravie.
Hlinitokremičitan vápenatý však obsahuje hliník, ktorý je síce prírodný, ale pre ľudské telo je vysoko toxický a spôsobuje mnoho chorôb. Býva napríklad spájaný s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, úbytkom kostnej hmoty a prispieva k ďalším chorobám vrátane žalúdočných, črevných a obličkových problém. V tehotenstve tiež spôsobuje problémy s placentou.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V EÚ je použitie hlinitokremičitanu vápenatého povolené iba do vybraných potravín. V USA je všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska prísada.