E570 označuje zmes mastných kyselín získavajúcich sa zo živočíšneho tuku alebo rastlín. V potravinárstve funguje ako odpeňovač, leštiaca látka, stabilizátor a zvlhčujúca látka.
Medzi mastné kyseliny patrí kyselina stearová, palmitová, kyselina olejová, kyselina myristová, kyselina laurová, kyselina kaprinová a kyselina kaprylová.
Napriek tomu, že sú mastné kyseliny získavané z rastlinných zdrojov, nemožno vylúčiť použitie živočíšneho tuku (vrátane bravčového a hovädzieho). Informácie o pôvode môže poskytnúť iba výrobca. Ich použitie sa preto neodporúča vegánom a vegetariánom.
Hlavné dôležité body o E570 – Mastné kyseliny:
Ide o zvlhčujúce látky.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
V SR povolené.
Odporúčame.
Výroba E570
Mastné kyseliny pochádzajú zo živočíšneho tuku alebo rastlín. Komerčne sa najčastejšie pripravuje z bavlníkového oleja, ale živočíšny pôvod nemožno vylúčiť. .
Na čo sa mastné kyseliny používajú?
V potravinárstve sa pre svoje schopnosti emulgácie a zmäkčujúce vlastnosti používajú v žuvačkách a cukrovinkách.
Možno ich tiež nanášať na povrch potravín za účelom ich leštenia, zachovania čerstvosti a zabránenia odparovaniu vody. Takéto uplatnenie môžete nájsť hlavne v kakaových produktoch.
Ďalej sa E570 používa v kozmetike a farmaceutických prípravkoch.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E570:
- žuvačky
- maslová príchuť
- pekárenské výrobky
- syry
- sladkosti
- krekry
- zemiakové chipsy
- údeniny
- pizza
- mliečne produkty
- kakaové maslo
Je E570 zdravé?
Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky mastných kyselín na ľudské zdravie.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii je používanie mastných kyselín povolené v určitom množstve vo všetkých potravinách okrem detskej výživy. V USA, Austrálii a na Novom Zélande sa jedná o povolenú látku.