Glukonolaktón je bežne sa vyskytujúca látka, ktorá vzniká v kyslom prostredí v celom rade potravín prirodzenou premenou cukrov.
Používa sa najmä ako koagulant, kypriaca látka a regulátor kyslosti v syroch a mäsových výrobkoch.
Má podobu bieleho kryštalického prášku alebo granúl.
Molekulárny vzorec E575 je C6H10O6 .
Hlavné dôležité body o E575 – glukanonlaktóne:
Je to kypriaca látka a regulátor kyslosti .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodný pre deti.
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa glukonolaktón používa?
Glukonolaktón je multifunkčná zložka, ktorú je možné použiť ako koagulant v tofu, pretože jeho postupné okysľovanie iniciuje zrážanie bielkovín, ďalej ako kvások v pekárenských výrobkoch, regulátor kyslosti s riadeným uvoľňovaním a urýchľovač zrenia v spracovanom mäse a morských plodoch.
V mäsových a mliečnych výrobkoch funguje aj ako konzervačný prostriedok, pretože znižovaním pH bráni rastu baktérií a stabilizátor farby.
Nájdeme ho aj v rade alkoholických aj nealkoholických nápojov, kde zabraňuje vzniku zákalov.
- Mäso údeniny Polička Paprikáš, Dunajská klobása, Turistická saláma
- Krahulík Čajovka
- Vitana Polievka s pečeňovými knedličkami
- Dr.Oetker Lievanečky (instantná zmes na prípravu)
- Odkolok Moskovský chlieb
- Bonduelle Strúhaný zeler
- Billa Clever Energetický nápoj bazový kvet a čučoriedka
Okrem potravinárskeho priemyslu sa s ním stretneme aj v kozmetike, napríklad v šampónoch, dezodorantoch, zubných pastách či pleťových vodách.
Je E575 zdravé?
Glukonolaktón je všeobecne považovaný za bezpečnú látku, ktorej konzumácia nie je spojená s nežiaducimi účinkami.
Jeho používanie bolo schválené tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ako aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
V prípade konzumácie väčšieho množstva môže pôsobiť mierne preháňavo.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie glukonolaktónu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.