Glukonan sodný sa v potravinárstve a priemysle používa hlavne ako multifunkčná prísada, ktorá môže byť použitá v mnohých oblastiach, bežne sa používa pre svoje vynikajúce chelatačné vlastnosti . Používa sa aj na zlepšenie chuti v jedle.
Hlavné dôležité body o E 576 – glukonan sodný
-Je to antioxidant
– Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
– Je vhodný pre deti
– Nie je to alergén
– Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E576
Glukonát sodný možno syntetizovať reakciou kyseliny glukónovej a hydroxidu sodného.
Vznikne biely až žltohnedý prášok alebo granule.
Kde sa glukonan sodný (E 576) používa?
Zlepšuje chuť nápojov maskovaním pachutí alebo znížením horkosti/pachuti umelých sladidiel, sójových proteínov, minerálov alebo kofeínu.
Ako stabilizátor v mäsových výrobkoch zvýšením schopnosti mäsa viazať vodu a zlepšením jeho pevnosti pri krájaní.
A obvykle ho nájdeme v produktoch starostlivosti o pleť, ako je krém na tvár, mydlo a zubná pasta.
Konkrétne potraviny
- Fanta – pomaranč
Je E567 zdravé?
Je zaradený do „skupiny I“ s maximálnymi úrovňami použitia, čo znamená, že pre jeho použitie neexistuje žiadny konkrétny limit, pretože u neho neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Bol schválený ako bezpečný americkým Úradom pre kontrolu potravín a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.