Glukonan draselný, draselná soľ kyseliny glukónovej, je multifunkčná zložka, ktorú možno použiť ako regulátor kyslosti a chelatačné činidlo v potravinách.
Spolu s citrátom draselným a chloridom draselným sa táto zložka bežne používa ako výživový doplnok draslíka.
Hlavné dôležité body o E 577 – glukonan draselný
Je prírodný
Je vhodný pre deti – používa sa v dojčenskej výžive
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E577
Výrobný proces začína fermentáciou glukózy, aby sa získala kyselina glukónová, a potom je neutralizovaná uhličitanom draselným.
Vzniká voľne tečúci biely až žltkastobiely prášok alebo granule bez zápachu s mierne slanou chuťou.
Kde sa glukonán draselný (E 577) používa?
Používa sa predovšetkým na obohatenie draslíka v diétnych potravinách a slúži na prevenciu nedostatku draslíka v tele.
Tiež môže byť aplikovaný ako náhrada sodných solí na zníženie obsahu sodíka tam, kde to nie je žiaduce, ako je napríklad dojčenská výživa.
Je E577 zdravé?
Draslík hrá v našom tele dôležitú úlohu, pretože ho potrebujeme na udržanie nervových vzruchov, stimuláciu svalov a ďalšie funkcie. Glukonát draselný je doplnok draslíka, ktorý je tiež dobrý pre ľudí s cukrovkou a vysokým krvným tlakom.
Znižuje riziko cukrovky – štúdia z roku 2011 zistila, že nižšie hladiny draslíka môžu súvisieť s vyšším rizikom cukrovky.
Zabraňuje svalovým kŕčom – príliš málo draslíka a ďalších minerálov, ako je vápnik alebo horčík v našej strave, môže spôsobiť svalové kŕče, ako sú kŕče nôh.
Nízky krvný tlak – doplňovanie stravy s draslíkom môžu znížiť krvný tlak.
Jeho maximálny denný príjem nie je obmedzený.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Nemá takmer žiadne vedľajšie účinky a bezpečnosť bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ale v Austrálii nie je jeho použitie povolené.