Glukonát vápenatý je vápenatá soľ kyseliny glukónovej, ktorú možno použiť ako minerálny doplnok a liek. V potravinárstve funguje ako regulátor kyslosti, spevňujúci činidlo a sekvestrant.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E578 – Glukonan vápenatý:
Ide o sekvestrant.
Je bezpečné.
V SR povolené.
Odporúčame.
Výroba E578
Glukonan vápenatý sa vyrába z kyseliny glukónovej jej neutralizáciou.
Na čo sa glukonan vápenatý používa?
Používa sa ako stužovač, pufer, sekvestrant, regulátor kyslosti, základ umelých sladidiel a ako minerálny doplnok v potravinách. Môžeme ho okrem iného nájsť aj v pastilkách, osviežovačoch dychu a doplnkoch stravy.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E578:
- spracované a konzervované ovocie
- žuvačky
- pastilky
- konzervovaná zelenina
- pekárenské výrobky
- pudingy
- mliečne výrobky
- kondenzované a sušené mlieko
Je E578 zdravé?
Doteraz neboli zistené žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
E578 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ (okrem detskej výživy) a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA.