Čo je glukonan vápenatý (E578) a na čo všetko sa používa?

Glukonát vápenatý je vápenatá soľ kyseliny glukónovej, ktorú možno použiť ako minerálny doplnok a liek. V potravinárstve funguje ako regulátor kyslosti, spevňujúci činidlo a sekvestrant.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E578 – Glukonan vápenatý:
Ide o sekvestrant.
Je bezpečné.
V SR povolené.
Odporúčame.

Výroba E578

Glukonan vápenatý sa vyrába z kyseliny glukónovej jej neutralizáciou.

Na čo sa glukonan vápenatý používa?

Používa sa ako stužovač, pufer, sekvestrant, regulátor kyslosti, základ umelých sladidiel a ako minerálny doplnok v potravinách. Môžeme ho okrem iného nájsť aj v pastilkách, osviežovačoch dychu a doplnkoch stravy.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E578:

  • spracované a konzervované ovocie
  • žuvačky
  • pastilky
  • konzervovaná zelenina
  • pekárenské výrobky
  • pudingy
  • mliečne výrobky
  • kondenzované a sušené mlieko

Je E578 zdravé?

Doteraz neboli zistené žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

E578 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ (okrem detskej výživy) a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)