Glukonan železnatý alebo glukonát železa (II) so železom v oxidačnom stave +2 možno použiť ako doplnok železa v potravinách, farbivo pre zrelé olivy, aj na liečbu anémie z nedostatku železa v medicíne.
Hlavné dôležité body o E 579 – glukonan železnatý
-Je to stabilizátor
– Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
– Je vhodný pre deti – je obsiahnutý v dojčenskej výžive
– Nie je to alergén
– Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E579
Môže byť vyrobený reakciou glukonátu vápenatého, kyseliny sírovej, uhličitanu sodného a síranu železnatého.
Glukonan železnatý možno tiež vyrobiť priamou reakciou kyseliny glukónovej so železným práškom.
Vzniká jemný žlto-sivý alebo svetlo zelenožltý prášok alebo granule s miernym zápachom pripomínajúcim spálený cukor
Kde sa glukonanu železnatý (E 579) používa?
Často sa používa ako zdroj železa na obohacovanie potravín a pri liečbe anémie.
Jeho použitie v potravinách, zahŕňa doplnky vitamínov a minerálov, aj dojčenskú výživu.
Môže byť tiež použitý ako potravinárske farbivo, príkladom sú zrelé olivy, ktoré po jeho použití získavajú čiernu farbu.
Konkrétne potraviny
- Baresa – olivy
- Billa – tuniaková nátierka s olivami
- Italliamo – paradajková omáčka s olivami
Je E579 zdravé?
Je všeobecne uznávaný ako bezpečný, ak sa používa ako doplnok výživy v potravinách bez obmedzenia. Môže byť tiež použitý v dojčenskej výžive.
Je povolené ho používať iba v konzervovanom alebo balenom ovocí a zelenine a ovocí a zelenine v octe, oleji alebo slanom náleve s maximálnou úrovňou na použitie 150 mg/l alebo mg/kg.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Bol schválený ako bezpečný americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a tiež Spoločným výborom expertov FAO/WHO pre potravinárske aditíva (JECFA).