Mliečnan železnatý je železitá soľ kyseliny mliečnej, ktorá sa obvykle získava z rastlín, ako je repa, ale môže byť získaná zo srvátky (mlieka) a ďalších živočíšnych produktov.
Jedná sa o zelenkasté biele kryštály alebo svetlo zelený prášok so slabým charakteristickým zápachom.
V potravinárstve E585 funguje ako regulátor kyslosti, používa sa na zachovanie farby a na obohatenie potravín železom.
Hlavné dôležité body o E585 – Mliečnan železnatý:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Nie je vhodné pre deti.
Nie je povolené v SR.
Odporúčame.
Výroba E585
Komerčne sa mliečnan železnatý vyrába z kyseliny mliečnej jej neutralizáciou.
Na čo sa mliečnan železnatý používa?
V potravinárstve sa E585 používa ako regulátor kyslosti a fixuje farbu používanú pri černení olív.
Používa sa aj v niektorých doplnkoch stravy, pretože je zdrojom železa.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E585:
- zelenina konzervovaná v octe, soľnom náleve, oleji alebo sójovej omáčke
Je E585 zdravé?
Doteraz neboli zistené žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V potravinárskom priemysle sa v EÚ môže používať len na farbenie čiernych olív, v USA je látka povolená.