Mliečnan železnatý (E585) sa používa na farbenie čiernych olív. Prečítajte si o ňom viac!

Mliečnan železnatý je železitá soľ kyseliny mliečnej, ktorá sa obvykle získava z rastlín, ako je repa, ale môže byť získaná zo srvátky (mlieka) a ďalších živočíšnych produktov.

Jedná sa o zelenkasté biele kryštály alebo svetlo zelený prášok so slabým charakteristickým zápachom.

V potravinárstve E585 funguje ako regulátor kyslosti, používa sa na zachovanie farby a na obohatenie potravín železom.

Hlavné dôležité body o E585 – Mliečnan železnatý:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Nie je vhodné pre deti.
Nie je povolené v SR.
Odporúčame.

Výroba E585

Komerčne sa mliečnan železnatý vyrába z kyseliny mliečnej jej neutralizáciou.

Na čo sa mliečnan železnatý používa?

V potravinárstve sa E585 používa ako regulátor kyslosti a fixuje farbu používanú pri černení olív.

Používa sa aj v niektorých doplnkoch stravy, pretože je zdrojom železa.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E585:

  • zelenina konzervovaná v octe, soľnom náleve, oleji alebo sójovej omáčke

Je E585 zdravé?

Doteraz neboli zistené žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V potravinárskom priemysle sa v EÚ môže používať len na farbenie čiernych olív, v USA je látka povolená.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)