Škodí nám kyselina l-glutamová (E620)? Prečítajte si o nej viac!

Kyselina l-glutamová je neesenciálna aminokyselina viazaná na proteín , ktorá sa bežne vyskytuje v rastlinách, ale aj v ľudskom a zvieracom tele, kde je nevyhnutná na zaisťovanie najrôznejších funkcií organizmu. Prirodzene sa nachádza v potravinách, ako je syr, mäso, mlieko, huby a sójové bôby. Ako potravinárska prísada sa široko používa ako zvýrazňovač chuti v produktoch s mäsovou alebo pikantnou chuťou.

Jedná sa o bezfarebné alebo biele kryštály alebo kryštalický prášok.

Hlavné dôležité body o E620 – Kyselina l-glutamová:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Nie je vhodné pre deti.
Je povolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E620

Kyselina l-glutamová sa komerčne pripravuje z melasy bakteriálnou fermentáciou alebo aj z rastlinných bielkovín, ako je lepok alebo sójový proteín. Priemyselne sa vyrába hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója) alebo fermentáciou zemiakového alebo obilného škrobu alebo z melasy.

Na čo sa kyselina l-glutamová používa?

Kyselina l-glutamová má špecifickú chuť umami a zvýrazňuje mnoho ďalších chutí, čím znižuje množstvo soli potrebné v produkte.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E620:

  • koreniace zmesi
  • sójová omáčka
  • instatné pokrmy
  • konzervované jedlá
  • zmrzliny
  • mäsové výrobky
  • výrobky z rýb
  • údeniny
  • zemiakové chipsy

Je E620 zdravé?

Napriek tomu, že u glutamátov bolo hlásených mnoho vedľajších účinkov, neboli vedecky dokázané.

Medzi najčastejšie uvádzané potenciálne nežiaduce účinky patrí krv v moči, zmeny farby kože, zimnica, studené ruky a nohy, zmätok, kašeľ, problémy s prehĺtaním, závraty, mdloby, rýchly srdcový tep, horúčka, žihľavka, bolesť paží alebo nôh, opuchy tváre, dýchavičnosť, bolesť brucha, sipot alebo neobvyklá únava či slabosť.

Pokiaľ to však s potravinami, ktoré obsahujú E620 nebudete preháňať, nemalo by vám nič hroziť.

Naopak má kyselina l-glutamová aj zdravotné benefity , pokiaľ ju užívate v rozumnej miere:

  • zlepšuje svalovú funkciu a urýchľuje regeneráciu po tréningu
  • podporuje zdravšiu funkciu čriev
  • posilňuje imunitu
  • je dobrá pre zdravšie a silnejšie kosti
  • navodzuje pocit sýtosti
  • zlepšuje funkciu mozgu

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V potravinárskom priemysle sa E620 v EÚ môže používať v obmedzenom množstve v potravinách s výnimkou nealkoholických nápojov a detskej výživy do 3 rokov. V USA je látka povolená.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)