Kyselina l-glutamová je neesenciálna aminokyselina viazaná na proteín , ktorá sa bežne vyskytuje v rastlinách, ale aj v ľudskom a zvieracom tele, kde je nevyhnutná na zaisťovanie najrôznejších funkcií organizmu. Prirodzene sa nachádza v potravinách, ako je syr, mäso, mlieko, huby a sójové bôby. Ako potravinárska prísada sa široko používa ako zvýrazňovač chuti v produktoch s mäsovou alebo pikantnou chuťou.
Jedná sa o bezfarebné alebo biele kryštály alebo kryštalický prášok.
Hlavné dôležité body o E620 – Kyselina l-glutamová:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Nie je vhodné pre deti.
Je povolené v SR.
Neodporúčame.
Výroba E620
Kyselina l-glutamová sa komerčne pripravuje z melasy bakteriálnou fermentáciou alebo aj z rastlinných bielkovín, ako je lepok alebo sójový proteín. Priemyselne sa vyrába hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója) alebo fermentáciou zemiakového alebo obilného škrobu alebo z melasy.
Na čo sa kyselina l-glutamová používa?
Kyselina l-glutamová má špecifickú chuť umami a zvýrazňuje mnoho ďalších chutí, čím znižuje množstvo soli potrebné v produkte.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E620:
- koreniace zmesi
- sójová omáčka
- instatné pokrmy
- konzervované jedlá
- zmrzliny
- mäsové výrobky
- výrobky z rýb
- údeniny
- zemiakové chipsy
Je E620 zdravé?
Napriek tomu, že u glutamátov bolo hlásených mnoho vedľajších účinkov, neboli vedecky dokázané.
Medzi najčastejšie uvádzané potenciálne nežiaduce účinky patrí krv v moči, zmeny farby kože, zimnica, studené ruky a nohy, zmätok, kašeľ, problémy s prehĺtaním, závraty, mdloby, rýchly srdcový tep, horúčka, žihľavka, bolesť paží alebo nôh, opuchy tváre, dýchavičnosť, bolesť brucha, sipot alebo neobvyklá únava či slabosť.
Pokiaľ to však s potravinami, ktoré obsahujú E620 nebudete preháňať, nemalo by vám nič hroziť.
Naopak má kyselina l-glutamová aj zdravotné benefity , pokiaľ ju užívate v rozumnej miere:
- zlepšuje svalovú funkciu a urýchľuje regeneráciu po tréningu
- podporuje zdravšiu funkciu čriev
- posilňuje imunitu
- je dobrá pre zdravšie a silnejšie kosti
- navodzuje pocit sýtosti
- zlepšuje funkciu mozgu
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V potravinárskom priemysle sa E620 v EÚ môže používať v obmedzenom množstve v potravinách s výnimkou nealkoholických nápojov a detskej výživy do 3 rokov. V USA je látka povolená.