L-glutaman sodný je bežne používaným dochucovadlom.
Už niekoľko desiatok rokov je jeho používanie považované za kontroverzné.
Na obaloch potravín ho nájdete aj ako glutamát sodný alebo pod skratkou MSG, z anglického monosodium glutamate.
Má podobu bieleho kryštalického prášku s charakteristickou mäsovou chuťou.
Vyrába sa hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín alebo fermentáciou zemiakového či obilného škrobu alebo z melasy.
Molekulárny vzorec E621 je C5H10NO5Na , jedná sa o sodnú soľ kyseliny glutamovej, jednej z najrozšírenejších aminokyselín v prírode.
Hlavné dôležité body o E621 – L-glutamane sodnom :
Je to látka zvýrazňujúca chuť.
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa L-glutaman sodný používa?
Ľudia si obvykle spájajú L-glutaman sodný s ázijskou kuchyňou, kde sa často používa.
Nie je ale typický iba pre ázijské potraviny a pokrmy, nájdeme ho aj v celom rade bežných priemyselne spracovaných potravín na zvýraznenie ich chute a vône.
Vzhľadom na svoju typickú mäsovú chuť sa pridáva najmä do instantných pokrmov, bujónov, zmesí korenia, omáčok, údenín a mäsových výrobkov, syrov a predpripravených hotových jedál.
Okrem toho ho ale obsahujú aj najrôznejšie slané pochúťky, ako napríklad zemiačiky a krekry, kde sa používa ako náhrada soli.
- Orient Instantné rezance
- Krstný otec Paprikáš, Bratislavská klobása
- Billa Malokarpatská saláma
- Pikok Babiččina bravčová paštéta, Bravčové párečky, Viedenský guláš
- Penny market Tavený syr mix príchutí
- Hamé Májka
- Znojmia Zeleninové lečo
- Toppo Zemiakové knedle s údeným mäsom
- Strážnické zemiačiky cesnakové
- Korenie Podravka
- Sushi ginger (zázvor v sladkokyslom náleve)
Okrem potravinárskeho priemyslu má ale L-glutaman sodný významné využitie aj vo farmácii, kde je súčasťou mnohých liekov a očkovacích látok, a vlasovej kozmetike.
Je E621 zdravé?
Hoci L-glutaman sodný patrí medzi často diskutované potravinárske prídavné látky, jeho používanie je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
S jeho konzumáciou bývajú spájané niektoré nežiaduce účinky, ktoré sa súhrnne označujú ako syndróm čínskych reštaurácií. Patrí medzi ne najmä bolesť hlavy, tlak na prsiach, zažívacie problémy, vyrážka, zvýšenie krvného tlaku.
Aj keď ide o schválenú látku, jej konzumácii by sa mali vyhýbať najmä deti, tehotné ženy a starší ľudia.
Ďalšia kontroverzia spôsobuje skutočnosť, že suroviny, z ktorých sa L-glutaman sodný vyrába, môžu byť geneticky modifikované.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie L-glutaman sodný v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.
V roku 2017 EFSA stanovila maximálny denný príjem na 30 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti na deň.