Glutaman alebo tiež glutamát vápenatý sa používa predovšetkým ako dochucovadlo.
Zvyšuje citlivosť receptorov umiestnených na jazyku av dôsledku toho posilňuje chuťové vnemy.
Je prirodzenou súčasťou nášho tela, je viazaný v bielkovinách, nachádza sa aj v niektorých rastlinách a hubách.
Na použitie v potravinárskom priemysle sa vyrába synteticky fermentáciou kukuričného alebo obilného škrobu.
Má podobu bieleho kryštalického prášku s charakteristickou mäsovou chuťou.
Molekulárny vzorec E623 je C10H16CaN2O8 .
Hlavné dôležité body o E623 – glutamane vápenatom:
Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka, ale vyrába sa prevažne synteticky .
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto potravinárskej prísade vyhýbať.
Kde sa glutaman vápenatý používa?
Svojimi vlastnosťami aj použitím sa veľmi podobá známejšiemu glutamanu sodnému, používa sa ale oveľa menej.
Najčastejšie sa s ním stretneme ako s náhradou soli v potravinách s nízkym obsahom sodíka.
Typické je tiež použitie v „krabích“ tyčinkách, ktorým dodáva lepšiu chuť. V neposlednom rade býva súčasťou rozmanitých instantných výrobkov, korenín a konzervovaných pokrmov.
Okrem potravinárskeho priemyslu sa glutaman vápenatý používa aj vo farmaceutických prípravkoch, najmä pri liečbe niektorých nervových a duševných ochorení a porúch.
Je E623 zdravé?
Rovnako ako ostatné glutamany, patrí aj glutaman vápenatý medzi trochu kontroverzné a diskutované látky. Avšak jeho používanie je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Medzi niektoré nežiaduce účinky, ktoré sú s ním spájané, patrí najmä bolesť hlavy a zažívacie problémy.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie glutamanu vápenatého v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.
V roku 2017 EFSA stanovila maximálny denný príjem na 30 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti na deň.