Guanylan alebo guanylát sodný, ktorý sa často označuje skratkou GMP, je látka zvýrazňujúca chuť, ktorá sa pridáva do mnohých rozmanitých potravín.
Vyrába z niektorých druhov húb, sušených rýb a morských rastlín.
Používa sa v mnohých spracovaných potravinách na vytvorenie pikantnej, mäsovej alebo vývarovej chuti, obvykle v kombinácii s glutamátom sodným.
Molekulárny vzorec E627 je C10H12N5H12Na2O8P , jedná sa o disodnú soľ kyseliny guanylovej , jednej z nukleových kyselín RNA.
Hlavné dôležité body o E627 – guanyláne sodnom:
Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka.
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto potravinárskemu aditívu vyhýbať.
Kde sa guanylan sodný používa?
Guanylan sodný má veľmi univerzálnu schopnosť zvýrazňovať a upravovať rôzne druhy chutí, od sladkých až po slané.
Okrem toho v priemyselne spracovaných potravinách potláča nežiaduce chute a pri tekutých výrobkoch má pozitívny vplyv na ich hustotu.
Pridáva najmä do instantných pokrmov, bujónov, zmesí korenia, slaných pochúťok a konzervovaných potravín.
- Vitana Vegeta, Tradičná sójová omáčka, Zeleninový bujón, Masox, Pivná marináda
- Bibi Instantná rezancová polievka
- Lays Vyprážané zemiakové lupienky
- Hamé Mexické kura
- Dobrota Zeleninová príchuť do jedla
- Slané krekry Tuc
Je E627 zdravé?
Používanie tejto látky v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
S jeho konzumáciou bývajú spájané niektoré nežiaduce účinky, najmä zvýšenie koncentrácie kyseliny močovej v tkanivách a krvi. Z tohto dôvodu nie je vhodný pre osoby, ktoré trpia problémami s obličkami či močovým ústrojenstvom.
Neodporúča sa ani astmatikom a osobám, ktoré sú citlivé na aspirín.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie guanylánu sodného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.
V roku 2017 EFSA stanovila maximálny denný príjem na 30 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti na deň.