Inosinan sodný, ktorý sa často označuje skratkou GMP, je pomerne bežne používané dochucovadlo.
Jeho účelom v potravinách je dodať mäsovú alebo pikantnú chuť, bežne kombinuje s ďalšími zvýrazňovačmi chuti ako je guanulán sodný a glutamát sodný.
Ide o látku, ktorá vzniká v mäse zvierat po ich usmrtení, často sa tak získava z mäsa jatočných zvierat alebo rýb.
Molekulárny vzorec E631 je C10H11N4Na2O8P .
Hlavné dôležité body o E631 – inosinane sodnom:
Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka.
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto potravinovému aditívu vyhýbať
Kde sa inosinan sodný používa?
Inosinan sodný sa bežne používa v mnohých spracovaných potravinách v súčinnosti s glutamátom sodným na zabezpečenie chuti umami.
Nájdeme ho tak napríklad v mnohých druhoch korenia, instantných polievkach, omáčkach, slaných pochutinách aj mäsových výrobkoch.
- Ochucovadlo Podravka
- Vitana Vegeta, Tradičná sójová omáčka, Masox
- Bibi Instantná rezancová polievka
- Lays Vyprážané zemiakové lupienky
- Hamé Mexické kura
- Dobrota Zeleninová príchuť do jedla
- Slané krekry Tuc
Je E631 zdravé?
Používanie inosinanu sodného v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), napriek tomu, že niektoré zdroje upozorňujú na jeho problematickú znášanlivosť.
Podobne ako guanylan sodný môže aj inosinan zvyšovať koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči.
Vzhľadom na možné nežiaduce reakcie by sa mu mali vyhýbať aj astmatici.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie inosinanu sodného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.