Všetko čo by ste mali vedieť o vápenatých ribonukleotidoch (E634) na jednom mieste!

Vápenaté ribonukleotidy sú zmesou vápených solí kyseliny guanylovej a kyseliny inosinovej av potravinárstve sú široko používané ako zvýrazňovač chuti s označením E632.

Jedná sa o bezfarebné alebo biele kryštály bez zápachu alebo biely kryštalický prášok.

Keďže sa všeobecne vyrába z mäsa a čiastočne aj z rýb, nie je vhodný pre vegánov a vegetariánov.

Hlavné dôležité body o E634 – Vápenaté ribonukleotidy:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Nevhodné pre deti.
Neodporúčame.

Výroba E634

Vápenaté ribonukleotidy sa komerčne získavajú z mäsa alebo rýb (sardiniek). Môžu byť tiež produkované bakteriálnou fermentáciou cukrov.

Na čo sa vápenaté ribonukleotidy používajú?

Vápenaté ribonukleotidy síce nemajú špecifickú chuť umami, ale silne zvýrazňujú mnoho ďalších príchutí, čím znižujú množstvo soli potrebné v produkte.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E634:

  • koreniace zmesi
  • instatné polievky
  • konzervované potraviny
  • mäsové produkty
  • zemiakové chipsy
  • produkty s nízkym obsahom soli

Je E634 zdravé?

Vápenatým ribonukleotidom by sa mali vyhýbať astmácii. Keďže sú metabolizované na puríny, mali by sa im vyhýbať aj ľudia trpiaci dnou. Používané koncentrácie sú však vo všeobecnosti také nízke, že nemožno očakávať žiadne účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

E634 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ s výnimkou nealkoholických nápojov. V USA, v Austrálii a na Novom Zélande je táto látka zakázaná.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)